Icom IC-41s software question

For amateur and citizens band radio enthusiasts, covering licensing issues, carrier dropping, sideband and all other related discussions
Post Reply
portokala
Registered User
Posts: 15
Joined: Tue Feb 08, 2011 9:57 am
Location: Eight Mile Plains, Queensland

Icom IC-41s software question

Post by portokala »

Hello guys,

Just curious if somebody used this IC-41s software ?

http://www.bmk.com.au/~cbfreq/

Is this radio can be programmed with the new 77 channels without FW upgrade ?

I've still got the dilemma Icom IC-41s vs. Vertex Standard VX-426. Uniden is out of question. :)

Thank you and regards

Boyan
Icom IC-41S, Uniden BCD436HP

User avatar
rochedalescan
Founder
Posts: 1631
Joined: Fri Jun 01, 2007 5:08 pm
Location: Brisbane
Contact:

Re: Icom IC-41s software question

Post by rochedalescan »

I think you will find this is the actual programming software here http://www.aussiescanners.com/forum/vie ... 265&t=3620

"All 40 simplex CB channels plus 8 repeater channels are available. In addition, 80 private channels are available for programming of extra commercial channels within the 450 to 480MHz range. Its Dust-proof and water-resistant construction equivalent to IP54 " http://www.prestigecom.net.au/index.php ... cts_id=532

As the new allocation is from 476.xxx - 477.xxx as long as you have the programming cable and software you should be roses.
Shane Logan
Aussiescanners Founder

Australia's Premier Communications forum!
~ Please contact Phil for administration enquiries ~

User avatar
rochedalescan
Founder
Posts: 1631
Joined: Fri Jun 01, 2007 5:08 pm
Location: Brisbane
Contact:

Re: Icom IC-41s software question

Post by rochedalescan »

From the look of it the vertex radio can be programmed from the buttons though.
Shane Logan
Aussiescanners Founder

Australia's Premier Communications forum!
~ Please contact Phil for administration enquiries ~

portokala
Registered User
Posts: 15
Joined: Tue Feb 08, 2011 9:57 am
Location: Eight Mile Plains, Queensland

Re: Icom IC-41s software question

Post by portokala »

Thank you for this link & info, Shane. Much appreciated. Just 1 more thing. If the Vertex radio can be programmed from the buttons. is this = to programming via software ?
Icom IC-41S, Uniden BCD436HP

User avatar
rochedalescan
Founder
Posts: 1631
Joined: Fri Jun 01, 2007 5:08 pm
Location: Brisbane
Contact:

Re: Icom IC-41s software question

Post by rochedalescan »

Sorry I read it wrong, the buttons are programable. I would say you need the programing cable / software still. http://www.vxstd.com.au/cb/vx_426.html
Shane Logan
Aussiescanners Founder

Australia's Premier Communications forum!
~ Please contact Phil for administration enquiries ~

portokala
Registered User
Posts: 15
Joined: Tue Feb 08, 2011 9:57 am
Location: Eight Mile Plains, Queensland

Re: Icom IC-41s software question

Post by portokala »

Yeah. It's look it will be the Icom one. Vertex design is still better tho ;)
Icom IC-41S, Uniden BCD436HP

portokala
Registered User
Posts: 15
Joined: Tue Feb 08, 2011 9:57 am
Location: Eight Mile Plains, Queensland

Re: Icom IC-41s software question

Post by portokala »

Hello guys,

I finally decided to upgrade my IC-41S from 40 to 80 channels. I have cloning cable and software.
The problem I have is that I've tried to "adjust" .icf file from IC-400P and "migrate" configuration to fit IC-41S. Unfortunately cloning software for these radios is different and options/values/settings are different too.
I think there is something wrong with my settings.

Can somebody upload 80 CH .icf file for IC-41S, please or give me direction what is wrong with my (attached - rename .txt to .icf) file.

Thank you in advance

Regards

Boyan
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Icom IC-41S, Uniden BCD436HP

radxxx
Registered User
Posts: 8
Joined: Tue Aug 28, 2012 4:34 am
Location: Cairns, QLD

Re: Icom IC-41s software question

Post by radxxx »

Hey mate

Not sure what's wrong with your file but attached to this post is an 80ch icf file. I've also added a standard 40ch icf and one which has police frequencies added to it (gives you a bit of a reference how to add them to an icf). Cloning software v1.2 and the adj software available from Dropbox : https://www.dropbox.com/s/pox9h1nxjufut ... ftware.zip
Hope it helps :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

portokala
Registered User
Posts: 15
Joined: Tue Feb 08, 2011 9:57 am
Location: Eight Mile Plains, Queensland

Re: Icom IC-41s software question

Post by portokala »

Thanks, mate. I've got everything sorted. The problem wasn't with the file, but with some settings I needed to change with ADJ software.
Icom IC-41S, Uniden BCD436HP

radxxx
Registered User
Posts: 8
Joined: Tue Aug 28, 2012 4:34 am
Location: Cairns, QLD

Re: Icom IC-41s software question

Post by radxxx »

All good. Does anyone know if its possible to boost power from 5w to 8w? Heard some rumours about it not sure if they are true or not. Saw the power settings in the ADJ software but wasn't brave enough to fiddle with them ;)

User avatar
Phantom
Forum Manager
Posts: 1305
Joined: Thu May 15, 2008 12:28 pm
Location: SE QLD

Re: Icom IC-41s software question

Post by Phantom »

Legally?

radxxx
Registered User
Posts: 8
Joined: Tue Aug 28, 2012 4:34 am
Location: Cairns, QLD

Re: Icom IC-41s software question

Post by radxxx »

Phantom wrote:Legally?
Lol don't think so. Just wondering if it's possible and has something to do with the power settings in ADJ

User avatar
Phil
Administrator
Posts: 1497
Joined: Sun Jun 03, 2007 8:51 pm
Location: Southside of Brisbane, Qld

Re: Icom IC-41s software question

Post by Phil »

It is possible to be done with the correct cable most good two way dealers can do this for you, however it will use your battery a lot faster and of cause the legality issues for using it on uhfcb


Sent from my iPhone using Tapatalk
Phil
Forum Administrator
phil@aussiescanners.com.au

Uniden UBCD996T, RH96
Motorola GP328, GP338, GP328 Plus, XTS3000, GM300, DP3400 VHF x2, DP4801e, DP4801ex, DM4601e, XTL5000-03, XTS2500 M3
Simoco SRM9030 AC, SRM9022 UW
Hytera - PD412, PD462, PD682, MD782G, PD782G
Icom IC-F60, IC-410 Pro
Tait TM8250
Kenwood - NX720HG

vk8kzz
Newly Registered Users
Posts: 1
Joined: Sun Nov 09, 2014 2:37 pm

Re: Icom IC-41s software question

Post by vk8kzz »

I am using CS-41S #11 Rev 1.0

Radio works fine initially :D

When i make changes to the programming and subsequently write it to the transceiver IC-41s
the programming works fine, but I have no audio on Transmit.
This is no matter what changes i make, even something as minor as the display test

If I reload the default 40ch program it works fine again
If I upload the 80ch isf file mentioned here, same things... no audio on TX :?:

I am found the CS-41S ADJ Rev 1.1 and that solved the issue.
does Rev 1.2 have any additional features?

Regards
Pete in Darwin

radxxx
Registered User
Posts: 8
Joined: Tue Aug 28, 2012 4:34 am
Location: Cairns, QLD

Re: Icom IC-41s software question

Post by radxxx »

Hi Pete. Saw you found the answer in the Austech forum. Might be helpful to share it here too :)
When you program it with the 80ch Narrowband format it sets the narrowband modulation setting to Zero.
You have to use CS-41S ADJ Rev1.1 or later to set the MOD N Setting to 65 and the MOD Ratio to 125 as recommended by Icom, if you dont have the test equipment to set them exactly.
Do not adjust anything else or you may find your radio does not work as it should.
Icom software V1.3 found here https://mega.co.nz/#!wxM2DBwK!BM09LyVSo ... A0v3mY7UL4

Ron

and007
Registered User
Posts: 4
Joined: Sat Apr 16, 2016 10:58 am

Re: Icom IC-41s software question

Post by and007 »

Hi,
I have located a copy of the V1.2 software (the V1.3 link above does not work).

Question - where do I locate the Mod N Setting and the Mod Ratio settings?

Thanks,
Andy.

radxxx
Registered User
Posts: 8
Joined: Tue Aug 28, 2012 4:34 am
Location: Cairns, QLD

Re: Icom IC-41s software question

Post by radxxx »

Hey Andy. You will need the CS41SADJ software. Install and connect radio. Scroll down the list and you will find them. Sent you a PM with the download link for the 1.3 software including ADJ. I don't have a good spot to upload them but feel free to share these files. If anyone else wants them shoot me a PM (plz be patient, not online a great deal) Cheers

millsy01
Registered User
Posts: 7
Joined: Mon Oct 12, 2015 5:34 pm

Re: Icom IC-41s software question

Post by millsy01 »

Hi guys. Having a issue with the ic41s i upgraded it to the 80 channel not knowing that it wont work right anyway i forgot to save the old 40 channel wide band ICF config and i was wondering if anyone has a copy of one.

Also im aware that i can add each channel in but cs-41s#11 isn't leting me change it from N to W and i don't really want to type it all in.

Thanks :))
Ic-400Pro & IC-41W

Yipyip46
Registered User
Posts: 69
Joined: Mon Aug 05, 2013 10:10 am
Location: Birkdale

Re: Icom IC-41s software question

Post by Yipyip46 »

Good Morning Millsy01, The 80 ch upgrade sometimes zeros the deviation levels and balance levels so it would appear not to transmit. This will be the same if you revert it back to 40 channels. You will need to run the alignment software to correct this problem. With the Icom software the narrow /wide mode is not able to be edited in the CB mode. This can only be edited when programming a private frequency. Regards YipYip

vk7fizz
Newly Registered Users
Posts: 1
Joined: Mon Jun 29, 2020 2:31 pm

Re: Icom IC-41s software question

Post by vk7fizz »

Sorry for digging up a dead post,
Does anyone have a link to the ADJ software of at least r1.1 I've got a 41s that the narrow band has the zero modulation issue

Post Reply